《サイエンスアゴラオンライン》
1020日(木)~22日(土)

《前夜祭》
111日(火)

《サイエンスアゴラ実地開催》
114日(金)~6日(日)

アクセス ACCESS

No.40711月5日(土)~11月6日(日)※2日間

ブース企画

食品ロスを減らすために、私たちにできること
What we can do in order to reduce food waste

上月あさ(九州大学共創学部)
Asa Kozuki (School of Interdisciplinary Science and Innovation, Kyushu University)

場所:テレコムセンタービル 4Fブース

企画概要

本企画では、参加者へのレクチャーとグループワークを通して、食品ロス削減のために私たち一人一人ができることについて考えていきます。「レクチャー」では、食品ロスの現状から、それが身近で起きている問題であることを可視化します。「ワークショップ」では、参加者は消費者・飲食店・小売業の3つのステークホルダーに分かれてロールプレイングを実施し、解決方法について考えます。

本企画は、日本の食品ロス問題に対して「教育」という観点からロス削減行動を促すことが目的です。未来を担う中高生・大学生に、食品ロスの現状を知らせ、環境に配慮した消費行動の可能性を示していきたいと考えています。

In this project, through a lecture and group work to participants, we will think about what we can do to reduce food waste. In the "lecture" session, we will make participants to understand food waste is a familiar problem. In the "workshop" session, participants will be divided into three stakeholder groups (consumers, restaurants, and retailers) for role-playing to think about solutions.

The purpose of this project is to encourage the reduction behavior from the perspective of "education" to reduce food waste in Japan. We hope to tell junior high school, high school and university students, who are the future leaders, about the current situation of food waste and to show them the possibility of the eco-friendly consumption behavior.

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