
No. Question Answer

3-1

Can a faculty member employed
for a specific period (a specially
appointed professor etc.) apply to
this call?

You can apply to our call only when you satisfy (or are expected to
satisfy) the terms and conditions required for becoming a PM through
the implementation period of the R&D project.

3-2
Can I apply to this call even if I am
to retire at a certain point during
the period of R&D project?

Even if you are to retire under the age limit at a certain point during the
R&D project, you can apply to the call as long as you satisfy (or are
expected to satisfy) the terms and conditions required for becoming a
PM throughout the implementation period of the R&D project. If you
become one of the candidates selected for our interview, you will
submit supplementary documents or the like, which will be used to
check your plans (or perspective) after your retirement.

3-3

Can I, besides my activities as a
PM, continue my assignments at
the university, company, or any
other organization to which I
belong?

One of the requirements for PM stipulates that you are expected to
dedicate yourself as much as possible to fulfill your assignments as a
PM. If the PD makes a judgment that you will, or are expected to, be
fulfilling your assignments as a PM without any problem, you can
continue your assignments at the organization to which you belong.

3-4
Can I change my PM's Institution
during implementation period of
R&D project?

With the approval by the PD, you can change your PM's Institution as
long as you satisfy the conditions, including the R&D agreement and
other pledges in the rules about the implementation, required for you to
fulfill your assignments as a PM without any problem.

3-5
Is there the upper limit of the
budget of R&D project managed
by a PM?

As indicated in the application guideline, we do not set an upper limit
on the R&D cost of a proposed R&D project, but the maximum total
amount of the R&D project at the time of proposal per PM is
approximately JPY 2-3 billion (including indirect costs) for the four
fiscal years from FY 2022 to FY 2025. However, proposals exceeding
this guideline amount are not precluded if a much higher amount is
considered to be truly necessary for the execution of R&D activities.
The R&D funds for an R&D project at the initial stage will be decided by
the PD in cooperation with sub-PD and advisors, during the refinement
period after the proposal adoption.

3-6
Can my proposal be reviewed in
English?

You can prepare the proposal documents in English, and give the
presentation and answers to our questions in English during the
interview. You can go through the entire review process in
English.Please note that our language for the review process is only
English and Japanese.

Moonshot Research and Development - Q&As (As of April 8)

Chapter 1. An overview of the Moonshot Research and Development Project
Chapter 2. MS Goals and R&D Concepts etc
Chapter 3. The call and Selection of Project Managers (PMs)
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3-7
Should application be made by an
individual who is PM candidate, or
by  PM candidate's institution?

Applications should be made by individuals.  Please note that the PM
needs to perform the activities while being affiliated with a Japanese
organization. Before making an application, the applicant must fully
understand that the item must be satisfied by the PMʼs institution : To
be an employer of the PM, which is a university, college, public
organization, private enterprise, or the like, that is a Japanese
corporation and has a base of activities in Japan, and to employ the PM
by the end of the refining period(one month).

3-8
Can the PM also act as a
performer in the PM's R&D project
?

As much effort as possible must be made to monitor and manage PMsʼ
activities. However, if the PD decides that it is extremely effective for
the PM to perform part of the research and development of an R&D
project on his or her own to achieve a particular objective, he or she
may participate in R&D as a performer.

3-9

Where can we obtain information
on the above projects to propose
ideas for collaboration with
existing R&D projects?

For information on existing R&D projects, please refer to the research
summaries available on the website. Please do not collect information
directly from existing PMs or make prior arrangements. If you need
further information, please refer to the PM's background, research
achievements, and other information, and infer the contents of the
existing R&D project in your proposal.
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4-1

How can I fulfill my assignments
as PM during the refining period of
R&D project, if I am employed by a
PM's Institution when my proposal
is adopted?

If you are an employee of a PM's Institution when your proposal is
adopted, you will be required to fulfill your assignments based on the
consignment agreement between the applicable institution and JST for
the period of refinement.

4-2

How can I fulfill my assignments
as PM during the refining period of
R&D project, if I am NOT
employed by a PM's Institution
when my proposal is adopted?

If you are NOT an employee of a PM's Institution when your proposal is
adopted, you will be required to fulfill your assignments based on the
commission by JST until you are hired by a PM's institution.The
expenses for your assignment during that period will be examined in
advance and be paid by JST.

4-3
Are the expenditures related to the
roles and/or responsibilities of a
PM's Institution paid by JST?

The PM's Institution is expected to be in charge of and responsible for
organizing an environment where the PM activities can be performed
effectively and efficiently, organizing a system such as hiring of
personnel to support a PM, among others, and providing support to the
PM activities, including the management of the progress of the
research and cooperation among different research institutions. The
related expenditures can be included in the direct cost. However, the
details must be consulted with and approved by JST in advance.
On the other hand, the expenditures appropriate to be covered as an
indirect cost, such as those related to the managerial divisions of a
PM's institution and those related to the goods or articles commonly
used in the research divisions, are not paid by JST.

4-4
What am I expected to do for data
management?

You are required to prepare and submit to JST, together with your
written R&D plans, data management plans (DMP), which define the
scope and classification for the storage, sharing, and disclosure of the
data to be managed in the research.
Based on your DMP, you are expected to collect metadata from the
researchers involved in your R&D project and submit them to JST.
Moreover, you are expected to encourage information sharing among
researchers and promote the storage, sharing, and /or disclosure of the
research data.

4-5
Is it possible to change PM during
the R&D project?

We have set one of the requirements for an applicant, "To take
management on their own through the following PM activities and carry
the responsibility for the R&D project". Thus, the PM is dismissed if the
application requirements come to be not satisfied during the period of
the implementation of the R&D project. We do not assume the change
of PM during the R&D project.

Chapter 4. Promoting the R&D Projects after PMs Are Adopted.
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4-6
In a proposal, information of
performers is described for each
R&D institution ?

Performers implement the contents of the assignments for the research
and development in the R&D project as instructed by the PM,  Describe
the person, his or her organization and post, and the assignments with
respect to the person who is essential for implementing the R&D
project you propose among the candidate for performers. For more
details, please refer to Chapter 1.1.3(2), 4.1.3 in the application
guidelines, Form 1 and Appendix to Form.

4-7
Is there any restriction regarding
the number of performers in an
R&D project?

There is no restriction of the number of performers.

4-8
Is it possible to assign a performer
affiliated with an overseas
institution?

Yes, it is possible. Please note that an overseas institution is basically
required to conclude R&D agreements on the conditions issued by JST.
Please refer to chapter 4.8(2) in the application guidelines.

4-9
When will the PM's institution
start supporting PM's activities?

Since the establishment of support system for PM's activities by the
PM's institution is a part of R&D project refining, please start
supporting PM'S activities immediately after adoption.

5-1

Can I apply for a PM with my R&D
project and also take part in an
R&D project proposed by another
PM as a major performer?

Yes. You can apply even in such a case. However, if both applications
are chosen as prospective candidates and/or if those applications are
viewed as "an irrational duplication and/or excess convergence" in the
process of the refining of the R&D projects, some adjustments may be
made, including reduction of the R&D budget and/or rejection of your
participation as a performer.

5-2
Can I implement R&D as a
performer in several R&D
projects?

Yes, you can. Please note that if two or more of the R&D projects are
adopted in which you implement R&D as performer, we may make
adjustment by the decision of a PD, to reduce budget or disallow
participation in some part of the project, after considering the contents,
the scale, etc. of the R&D. Please see details in chapter 5.2 in the
application guidelines.

5-3

Is it possible to apply to both MS
goal conducted by other funding
agency and JST's MS goal as a
PM?

It is possible for a single candidate to apply for R&D projects for
multiple MS goals. It is also possible for a candidate who is currently
applying as a PM for Moonshot Goals 8 and 9 to apply as a PM for this
application.
However, if both of these proposals are shortlisted, adjustments may
be made at the discretion of the PD.

Chapter 5.  Instructions for Applicants
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5-4

I am already promoting R&D
projects as a PM for Moonshot
Goals 1-7.
Is it possible to apply to work on
the Moonshot Goal as a PM?

Those currently serving as a Moonshot Goal PM may also submit an
application. Please note that we will also evaluate whether the
requirements described in “3.1.1 Requirements that proponents as PM
candidates are expected to have” are fully satisfied, such as all
responsibilities of the R&D project must be undertaken for all periods
of the R&D projectʼs implementation.

6-1
Is the e-Rad registration
necessary for all performers?

For each researcher, e-Rad registration is not required at the time of
application.

7-1
Is there a limit on the file size of a
written proposal?

The file containing the written proposals for R&D projects must be
roughly 3 MB or less in size after it is converted into the PDF format.
(You are not allowed to upload a file that exceeds 10 MB in size.)

7-2

In the form 10,  "The person who
writes the letter of
recommendation" is should be the
"head" of the institution that is
expected to be the PMʼs
institution.  In the case with a
university as PM's institution, is it
possible that the recommender is
the head of PM's department as
well as the president?

It is possible for the head of PM's department to be the recommender
of an applicant. We assume that the reccomender should recognize the
applicant's ability to act as a PM, and specify the reason to recommend.

7-3
Is it necessary to submit a Letter
of Recommendation No. 2?

Although a Letter of Recommendation No. 2 from a person belonging to
an overseas institution is not required, it is recommended in light of the
purpose of this program, which is to gather the wisdom of a diverse
range of researchers, including top researchers from Japan and abroad
as well as other young and senior research scientists.

Chapter 6. How to Use the Cross-ministerial R&D Management System (e-Rad) for  Your Application

Proposal for R&D project (How to Complete the Form) 
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7-4

Is it necessary to specify
researchers who are in charge of
R&D implementation under the
direction of a performer?

No, it's not essential.

7-5
Is it essential to sign regarding the
form 10?

No, it's not essential.

7-6

Should the expenditure on PM
activities be described in the
budget plan of the application
form?

Please add the expenditure on PM activities to R&D budget in the
application form. The expenditure on the support of PM activities is
classified into direct cost. The PM activities consist of organizing an
environment in which the PM activities can be performed effectively
and efficiently, hiring personnel to support the PM, managing the
progress of the R&D projects undertaken by the performer working in
the PM's Institution or any other organization, and supporting the
cross-organizational cooperation.

7-7

When a PM will also implement
R&D as a performer in an R&D
project, is it essential to fill in form
8 with the effort ratio as the PM
and the performer?

In that case, please fill in form 8 "Application Status, Effort, and
Acceptance of Other Research Funds" the effort ratio of the Moonshot
R&D as a performer as well as a PM, by adding a new field. The effort
ratio in form 8 should be described on the condition that the applicant
is adopted as a PM, and, approved to act as a performer as well.

7-8
Can I change the text format of
proposal (text-decoration, font,
line spacing, etc.)?

Yes, you can change the text format as needed.

7-9
Can I delete the filling instructions
such as 'Explain/fill in/describe
XXX' etc. in the application forms?

Please delete instructions written in Blue while leaving instructions
written in Black.

For example, in the application form 2 "1. Scenarios from the present
time to the achievement of the MS Goal in 2050," do not delete the
instruction in Black, "Please explain the scenarios of this proposal, from
the present time to the achievement of the MS Goal in 2050, including
appropriate target years."

8-1

Do you have any opportunities to
have consultation sessions on
details of a proposed R&D
Project?

Please note that we cannot answer questions regarding specific details
‒ including whether or not a particular R&D theme in a proposal is in
line with the Moonshot Goal ‒ in the interest of proposal selection
fairness.

Others
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8-2
Are there application guidelines in
English?

Please see the following URL where the application guidelines in
English are posted.
https://www.jst.go.jp/moonshot/en/application/202112/index.html
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