
1 

 

A question regarding the proposed research content. 
 
Q: The title of joint call is ‘Information Processing Technologies’. Can one apply with 
research focused on hardware? 
A: Researchers on hardware can apply to this joint call. 
 
 
Applicant requirements 
 
Q1: Can the universities of applied science apply? 
A1: They can be the (main) applicant as well. For the Dutch team it is possible to claim 
salary costs for personnel of universities of applied sciences. 
 
Q2: If the consortium includes a partner (industry for example) neither based in the 
Netherlands nor Japan: Is this allowed? And if yes, do they need to be assigned to 
either the Dutch or Japanese-team? 
A2: Participation as cooperation partners or co-funders is allowed. See the details in 
the call for proposals, sub paragraphs 3.1.4 and 3.1.5 respectively. 
 
Q3: Can young scientists apply as PI? 
A3: Young scientists can apply as PIs, although JST expects them to become top 
scientists in the near future. In the Netherlands, researchers can apply as main 
applicant if they have a tenured position (and therefore a paid position for an indefinite 
period), or a tenure track agreement at one of the institutes listed in paragraph 3.1.1 in 
the call for proposals. 
 
Q4: Can someone with other expertise than ‘Information Processing Technologies’ also 
apply? 
A4: Researchers with expertise outside of ‘Information Processing Technologies’ may 
apply. But please keep in mind that applications will be assessed based on the 
alignment with the aim of the call, so if the scientists are far from the objectives and 
themes of this joint call the application might not be suitable.  
 
Q5: Are Japan-based researchers who have applied for ASPIRE rising scientist in May 
2025 excluded from this call as PI and Co-I? 
A5: Such researchers cannot apply to this joint call as PI/Co-PI. 
 
Q6: Would it be possible for Japan-based researchers who already got PRESTO to 
apply as Co-PI? If accepted, the budget amount might be affected? 
A6: Such researchers can apply to this joint call. If accepted, the budget amount will 
not be affected. 
 
 
Allocation of research costs 
 
Q: How big can investment (equipment cost) be, if the equipment plays a central role? 
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A: As the JST ASPIRE’s rule, the cost of research activities such as equipment for 
Japanese team is limited to less than 30% of direct cost in research expenses JST will 
provide. For NWO, a maximum of 50% of the grant amount allocated for personnel 
costs can be applied for material costs. For further details see subparagraph 3.2.1 
“reimbursable costs NWO” in the call for proposals. 
 
 
A question about the prior notice to apply this joint call 
 
Q: If we submit Prior Notice by July 31 but later modify consortium partners, must we 
resubmit the notice? 
A: Purpose of the prior notice is to know the number of applications at NWO and JST.  
So, in case applicants in Japan or the Netherlands modify the consortium partners, the 
applicants don’t need to resubmit. 
 
 
A question about the pre-selection 
 
Q: If a pre-selection will be applicable before the referee reviews, can you outline the 
process? 
A: Pre-selection will be considered if NWO and JST will receive more than 5 times the 
amount of applications than can be granted. For now, NWO and JST don’t assume to 
conduct a pre-selection. 
 
 
Research security in Japan and Knowledge security in the Netherlands 
 
Q1: Are the Dutch-side researchers not included in the JST security check even during 
their extended mandatory stay in Japan?  
A1: Since Dutch-side researchers are reviewed by their home institutions, only the 
Japanese team will be subject to JST’s research security check. 
 
Q2: There will be Knowledge-Security checks from two sides: JST and NWO. Are the 
guidelines of both sides harmonised? I see some potential issues if this is not the case 
for project viability. 
A2: Basically, both agencies’ research security policy is harmonised. 
 
Q3: How do JST’s due diligence checks interact with NWO’s National Knowledge 
Security Guidelines for shared IP? 
A3: NWO and JST assume that the handling of shared IP is stipulated in the consortium 
agreement between the research teams of Japan and the Netherlands.  JST confirms 
how the Japanese research team shares the information relating to IP with Dutch 
research team if the research relates to sensitive technologies. 
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A question about biomedical human trials 
 
Q: For biomedical human trials, does ethics approval from both Japanese and Dutch 
institutions need to be included at the proposal stage? 
A: Ethical approval is not required at the proposal stage, but JST requires the Japan-
based PI to pledge to obtain it before the start of the research. NWO requires the 
applicant to determine whether an ethical statement or licence is needed for the 
realisation of the project, and requires the applicant to provide this after the project has 
been awarded, in any case no later than before implementation of the part of the project 
for which the statement is required starts (see sub paragraph 7.2.2 in the call for 
proposals). 
 
 


